СКОРОЧЕННЯ ПЕРЕХОДІВ ХОЛОДНОГО ЛИСТОВОГО ШТАМПУВАННЯПРИ ВИГОТОВЛЕННІ ПОРОЖНИСТИХ КОНУСНИХ ВИРОБІВ З МІДІ

  • О.В. Калюжний Кременчуцький національний технічний університет імені Михайла Остроградського
  • В.Л. Калюжний Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”
  • О.В. Холявік Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”
  • А.В. Байханов Національний технічний університет України “Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського”
Ключові слова: конусний виріб, витягування і обтиск, метод скінченних елементів, напівфабрикат, зусилля деформування, розподіли напружень і деформацій, форма і розміри напівфабрикату та виробу

Анотація

Розглянуто скорочення кількості переходів при холодному штампуванні з мідної листової заготовки
порожнистих конусних виробів, які по традиційній технології штампують витягуванням за чотири переходи. На
першому переході шляхом витягування в конусній матриці виготовлено напівфабрикат з конусною і циліндричною
частинами. На другому переході здійснено обтиск циліндричної частини і отримано готовий конусний
виріб.Методом скінченних елементів з використанням програми DEFORM-2D і пружно-пластичної моделі металу
створено математичні моделі та проведенорозрахунковий аналіз переходів витягуванняі обтиску. При моделюванні
обтискувраховано накопичені деформації і вичерпаний ресурс пластичності у здеформованому металі після
витягування. Для витягування використано матрицю спеціального профілю з конусною поверхнею у вигляді виступів
і впадин, що дозволило зменшити зусилля витягування і збільшити ступінь деформації та виконати витягування
за один перехід. Для двох переходів формоутворення виробу встановлено залежності зусильдеформування від
переміщення інструменту.Визначено розподіли компонент напружень, деформацій, вичерпаного ресурсу
пластичності та форму і розміри напівфабрикатупісля витягування.Аналогічні дані отримано для переходу
обтиску. Пропрацювання структури металу холодною пластичною деформацією оцінено по розподілах
інтенсивності деформацій в об’ємах напівфабрикату і виробу.

Опубліковано
2025-07-04
Розділ
Статті