ВПЛИВ В’ЯЗКОСТІ ОХОЛОДЖУВАЛЬНОЇ РІДИНИ НА ШОРСТКІСТЬ ПОВЕРХНІ ПРИ МЕХАНІЧНІЙ ОБРОБЦІ МЕТАЛІВ

  • К.В. Лежнін
Ключові слова: в’язкість, охолоджувальна рідина, шорсткість, поверхня, механічна обробка, метал, різання, продуктивність

Анотація

У статті досліджується вплив в’язкості охолоджувальної рідини на шорсткість поверхні при механічній
обробці металів. Окреслено поле дії охолоджувальних рідин. Описано види впливу рідин при механічній обробці та
наголошено на позитивному впливу рідин на термін служби інструменту, підвищення продуктивності та
зниження вартості шляхом механічної обробки з найкращою швидкістю, а також найменшою кількістю браку
та мінімальним часом, складанням поверхонь задовільної точності і кінцевим вибором охолоджувальної рідини.
Підкреслено, що головним параметром охолоджувальної рідини є в’язкість, яка прямим чином впливає на
шорсткість. Шорсткість поверхні залежить від швидкості подачі, чим нижче швидкість подачі тим якісніше
поверхнева обробка, більш високі показники шорсткості поверхні при більш високих швидкостях різання можна
пояснити надзвичайно пластичною природою аустенітних нержавіючих сталей, що збільшує тенденцію до
утворення нарощеної кромки. Наведено методи механічної обробки металів та описано види охолоджувальних
рідин. Обґрунтовано важливість такого параметру як шорсткість та наголошено, що шорсткість поверхні є
вирішальним фактором якості продукції, оскільки вона значно впливає на експлуатаційні характеристики
механічних компонентів.Наведено нормальний профіль та параметри середнього значення шорсткості з
математичним обґрунтуванням останнього. Описано зразки охолоджувальної рідини та наведено чисельні
значення отримані при проведенні експерименту. Графічно представлено отримані результати та підкреслено,
що досліджувані зразки охолоджувальної рідини знижують висоту мікронерівностей на поверхні деталей після
токарного оброблення. При цьому найбільш ефективна обробка здійснена із застосуванням синтетичної
охолоджувальної рідини, яка була представлена третім зразком, яка не містить в своєму складі мінеральних олив.

Опубліковано
2021-09-02
Розділ
Статті