РЕЗУЛЬТАТИ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ГОМОГЕНІЗАТОРА-ДИСПЕРГАТОРА РІДКИХ КОРМІВ ДЛЯ СВИНЕЙ
Анотація
Ефективне функціонування свинарства неможливе без забезпечення тварин якісними збалансованими кормами за конкурентною ціною та у потрібній кількості. У статті проаналізовані визначені під час експерименту залежності між різними параметрами виробництва рідких кормів. Зокрема, зміна вмісту частинок розміром 0–0,5 мм у суміші залежить від частоти обертання ротора, діаметра вхідного отвору статора та тривалості роботи обладнання. Також встановлено, що показник розшарування суміші змінюється залежно від тих самих параметрів. Температура суміші, споживана потужність та витрати енергії також змінюються залежно від частоти обертання ротора, діаметра вхідного отвору статора та тривалості роботи обладнання. Енергоспоживання обчислювали як добуток споживаної потужності та тривалості роботи обладнання. Для оцінювання впливу кожного з цих факторів на критерії оптимізації процесу приготування рідких комбікормів проводили дослідження за D-матрицею оптимального плану Бокса-Бенкіна другого порядку для трьох факторів. Кожен експеримент проводили у трьох повтореннях для забезпечення достовірності отриманих результатів. Від цих факторів залежать також і питомі енерговитрати на виконання технологічного процесу. За значення показника розшарування суміші менше 5% та мінімальних питомих витрат енергії оптимальна тривалість роботи обладнання змінюється в інтервалі від 45,1 хв до 50,4 хв для різної сировини. Показник питомих енерговитрат також залежить від сировини. Найменші питомі енерговитрати становлять: для сої – 0,696 МДж/кг, для пшениці – 0,794 МДж/кг, для ячменю – 0,896 МДж/кг.
Посилання
Aliiev, E., Maliehin, R., Ivliev, V., & Aliieva, O. (2021). Simulation of the process of cavitation treatment of liquid feed. Scientific Horizons, 24(2), 16-26. https://doi.org/10.48077/scihor.24(2).2021.16-26
Asaithambi, N., Singha, P., Dwivedi, M., & Singh, S. K. (2019). Hydrodynamic cavitation and its application in food and beverage industry: A review. Food Process Engineering, 42(5), e13144. https://doi.org/10.1111/jfpe.13144
Askarniya, Z., Sun, X., Wang, Z., & Boczkaj, G. (2023). Cavitation-based technologies for pretreatment and processing of food wastes: Major applications and mechanisms – A review. Chemical Engineering Journal, 454(4), 140388. https://doi.org/10.1016/j.cej.2022.140388
Atiemo-Obeng, V. A., & Calabrese, R. V. (2003). Rotor-stator mixing devices. In Edward L. Paul, Victor A. Atiemo-Obeng, & Suzanne M. Kresta (Eds.), Handbook of Industrial Mixing: Science and Practice (pp. 479-505). https://doi.org/10.1002/0471451452.ch8
Camp Montoro, J., Pessoa, J., Solà-Oriol, D., Muns, R., Gasa, J., & Manzanilla, E. G. (2022). Effect of phase feeding, space allowance and mixing on productive performance of grower-finisher pigs. Animals (Basel), 12(3), 390. https://doi.org/10.3390/ani12030390
Delsart, M., Pol, F., Dufour, B., Rose, N., & Fablet, C. (2020). Pig farming in alternative systems: Strengths and challenges in terms of animal welfare, biosecurity, animal health and pork safety. Agriculture, 10(7), 261. https://doi.org/10.3390/agriculture10070261
Dickey, D. S. (2015). Fundamentals of high-shear dispersers: Successful dispersion depends on a basic understanding of dispersion equipment and how dispersers should be used. Chemical Engineering, 122(2), 40-47.
Everitt, B., & Hothorn, T. (2009). A handbook of statistical analyses using R (2nd ed.). Chapman and Hall/CRC.
Jung, H., Lee, Y. J., & Yoon, W. B. (2018). Effect of moisture content on the grinding process and powder properties in food: A review. Processes, 6(6), 69. https://doi.org/10.3390/pr6060069
Kim, J. S., Ingale, S. L., Baidoo, S. K., & Chae, B. J. (2016). Impact of feed processing technology on nutritional value of pig feed: A review. Animal Nutrition and Feed Technology, 16(2), 181-196. https://doi.org/10.5958/0974-181X.2016.00017.2
Lesmes, U., Barchechath, J., & Shimoni, E. (2008). Continuous dual feed homogenization for the production of starch inclusion complexes for controlled release of nutrients. Innovative Food Science & Emerging Technologies, 9(4), 507-515. https://doi.org/10.1016/j.ifset.2007.12.008
Millet, S., Meyns, T., Aluwé, M., De Brabander, D., & Ducatelle, R. (2010). Effect of grinding intensity and crude fibre content of the feed on growth performance and gastric mucosa integrity of growing–finishing pigs. Livestock Science, 134(1-3), 152-154. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2010.06.123
Osorio-Arias, J. C., Vega-Castro, O., & Martínez-Monteagudo, S. I. (2021). Fundamentals of high-pressure homogenization of foods. Innovative Food Processing Technologies, 2021, 244-273. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-100596-5.23021-7
Romaniuk, W., Savinykh, P., Borek, K., Roman, K., Isupov, A. Y., Moshonkin, A., Wałowski, G., & Roman, M. (2021). The application of similarity theory and dimensional analysis to the study of centrifugal-rotary chopper of forage grain. Energies, 14(15), 4501. https://doi.org/10.3390/en14154501
Shumway, R. H., & Stoffer, D. S. (2011). Time series analysis and its applications: With R examples (3rd ed.). New York: Springer.
Sun, X., You, W., Wu, Y., Tao, Y., Yoon, J. Y., Zhang, X., & Xuan, X. (2022). Hydrodynamic cavitation: A novel non-thermal liquid food processing technology. Frontiers in Nutrition, 9, 843808. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.843808
van Klompenburg, T., & Kassahun, A. (2022). Data-driven decision making in pig farming: A review of the literature. Livestock Science, 261, 104961. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2022.104961
Zhou, P., Zhong, K., & Zhu, Y. (2024). Numerical study of hydrodynamic cavitation pretreatment of food waste: Effect of pressure drop on the cavitation behavior. Processes, 12(2), 300. https://doi.org/10.3390/pr12020300
Zhu, X., Das, R. S., Bhavya, M. L., Garcia-Vaquero, M., & Tiwari, B. K. (2024). Acoustic cavitation for agri-food applications: Mechanism of action, design of new systems, challenges and strategies for scale-up. Ultrasonics Sonochemistry, 105, 106850. https://doi.org/10.1016/j.ultsonch.2024.106850
Алієв, Е. Б. (2023). Чисельне моделювання процесів агропромислового виробництва (Numerical simulation of agricultural production processes). Київ: Аграрна наука. https://doi.org/10.31073/978-966-540-584-9
Кисельов, О. В., Комарова, І. Б., Мілько, Д. О., & Бакарджиєв, Р. О. (2017). Статистична обробка і оформлення результатів експериментальних досліджень (із досвіду написання дисертаційних робіт) (Statistical processing and design of the results of experimental studies (from the experience of writing dissertations)). Інститут механізації тваринництва НААН. Запоріжжя: СТАТУС.
Повод, М., Бондарська, О., Лихач, В., Жижка, С., Нечмілов, В., та ін. (2021). Технологія виробництва і переробки продукції свинарства (Technology of production and processing of pig products). Київ: Науково-методичний центр ВФПО.