Огляд спектральних індексів для дистанційних досліджень урбанізованих територій

  • Уль А.В., д.т.н., проф. Волинський національний університет ім. Лесі Українки, Луцьк
  • Мельник О.В., к.т.н., доц. Волинський національний університет ім. Лесі Українки, Луцьк
  • Мельник Ю.А., к.т.н., доц. Луцький національний технічний університет, Луцьк
  • Вакулюк Л.А., старший викладач Волинський національний університет ім. Лесі Українки, Луцьк
Ключові слова: урбанізовані території, дистанційне зондування, мультиспектральні зображення, спектральні індекси, картографування.

Анотація

Сьогодні світова тенденція урбанізації зробила часто оновлювані карти критично важливими. Карти землекористування та земного покриву є корисними для цілей державного планування, управління навколишнім середовищем, боротьби зі стихійними лихами та оперативного інформування широкої громадськості з тих чи інших потреб. Зв'язок між урбанізацією та впливом на довкілля можна проаналізувати шляхом картографування його масштабів і тяжкості у зв'язку з розширенням міст. Проблему створення таких карт у великому масштабі можна вирішити за допомогою супутникового дистанційного зондування.

Супутникові датчики дистанційного зондування мають кілька спектральних діапазонів для використання в аналізі, де кожен діапазон може мати переваги з огляду на властивості матеріалів, які можна ідентифікувати в різних частинах світлового спектру. Дослідження, представлені тут, зосереджені в основному на супутниках з помірною роздільною здатністю. Дані з середньою роздільною здатністю можуть бути достатніми для картографування міської території і, як правило, доступні безкоштовно у великих обсягах Ця робота спрямована на систематизацію найбільш релевантних для міського середовища спектральних індексів, зокрема мультиспектральних, теплових та індексів нічної освітленості. Цей огляд допомагає краще зрозуміти можливості використання спектральних індексів в міських дослідженнях, вибір найбільш відповідних індексів для конкретних задач з урахуванням доступних спектральних діапазонів, а також їхні переваги та обмеження.

Опубліковано
2024-08-26