Доцільність використання геополімерного розчину при відновленні пам’яток архітектури

  • Чернєва О., к.т.н., доц. Одеська державна академія будівництва та архітектури, Україна
  • Моргенштерн Х., д.т.н., керівник робочої групи консервації та ремонту (AG4) Інститут дослідження будівельних матеріалів RWTH Аахенського університету, Німеччина
  • Раупах М., д.т.н., проф. Інститут дослідження будівельних матеріалів RWTH Аахенського університету, Німеччина
Ключові слова: геополімер, епоксидні смоли, відновлення, тріщини

Анотація

Збереження та утримання пам’яток архітектури завжди було завданням номер один для інженерів-будівельників. У зв'язку з цим інженер стикається з величезною кількістю проблем. З одного боку, це жорсткі вимоги до складу матеріалів, які використовуються для реставрації. З іншого боку, це неможливість підібрати відповідні властивості матеріалів для належної реставрації пам’ятки архітектури. Усунення тріщин та порожнин має вирішальне значення для довговічності залізобетонних та кам’яних конструкцій. Щоб забезпечити їх експлуатаційну придатність, потрібен науковий підхід. Для вирішення цього питання зазвичай використовують епоксидні смоли. Хоча епоксидні смоли добре працюють за певних обставин, але вони мають багато недоліків, таких як чутливість до нагрівання, висока вартість, високі вимоги до ресурсів і небезпека для навколишнього середовища та здоров'я. Крім того, епоксидні смоли заборонені при охороні пам’яток. Щоб подолати потенційні недоліки епоксидних смол, геополімери пропонують багатообіцяючу альтернативу. Геополімери є екологічно чистим і довговічним замінником з низькою в'язкістю, що підтримується високотемпературною стабільністю. Завдяки неорганічним добавкам геополімер при затвердінні розширюється і створює попереднє навантаження, це помітна перевага, оскільки будь-яке зменшення об'єму призведе до утворення нової порожнини або тріщини меншого розміру. Згідно з попередніми дослідженнями [1], застосування цих геополімерних цементів з низьким вмістом CO2 у будівництві та цивільній інженерії зменшить викиди CO2, спричинені цементною та бетонною промисловістю, на 80%.

У статті наведено основні переваги та недоліки геополімерного розчину, приводиться його порівняння зі звичайним цементним розчином. Автори обґрунтовують доцільність використання геополімерного розчину при реконструкції пам’яток архітектури.

Опубліковано
2024-01-18