Вплив протиожеледних речовин на низькотемпературні характеристики асфальтобетону в умовах поперемінного заморожування-відтавання

  • Христич О.В. к.т.н., доц. Вінницький національний технічний університет, Вінниця
Ключові слова: асфальтобетон, протиожеледна речовина, низькотемпературні характеристики, концентрація розчину, цикл заморожування-відтавання, експлуатаційні характеристики асфальтобетону.

Анотація

З постійним розвитком транспортної інфраструктури, широке застосування асфальтобетону в дорожньому будівництві принесло зручність для пересування людей. Проте взимку частка дорожньо-транспортних пригод, спричинених снігом та ожеледицею, серед усіх дорожньо-транспортних пригод досить висока, і ці ДТП часто призводять до людських жертв. Для усунення явища обледеніння доріг  відділ управління дорожнім рухом зазвичай використовує протиожеледні речовини. Цей спосіб досягає чудових результатів, значно зменшуючи кількість дорожньо-транспортних пригод. Проте використання протиожеледних речовин спричиняє пошкодження асфальтобетону, а особливо надмірне і неправильне використання засобу, що  в свою чергу значно знижує експлуатаційні властивості дорожнього покриття.

Для того, щоб з'ясувати вплив різних концентрацій розчину протиожеледної речовини на низькотемпературні характеристики асфальтобетону, в цій статті проведено дослідження низькотемпературних характеристик асфальтобетону з різними концентраціями розчину протиожеледної речовини за допомогою випробування на поперемінне заморожування та відтавання.

Результати випробувань показують, що зі збільшенням кількості циклів заморожування-відтавання п'яти концентрацій розчину протиожеледної суміші, що відповідають межі міцності на розтяг при згині та максимальній деформації на розтяг при згині, мають тенденцію до зменшення, що свідчить про значний вплив кількості циклів заморожування-відтавання на пошкодження асфальтобетону. Чим більша концентрація протиожеледного реагенту, тим очевиднішим є зниження межі міцності на розтяг при згині та максимальна деформація на розтяг при згині. Хоча концентрація розчину протиожеледної суміші має певний вплив на межу міцності на вигин і максимальну деформацію на розтяг при вигині, основний вплив на зниження низькотемпературних характеристик асфальтобетону має пошкодження від морозного здимання, спричинене циклами замерзання-відтавання, що може призвести до серйозних пошкоджень внаслідок розриву бітумної оболонки. Корозія асфальтобетону під впливом протиожеледних реагентів може бути вторинним фактором. Протиожеледні речовини можуть знижувати адгезію асфальтобетону, що призводить до зменшення зв'язку між бітумом і заповнювачем, а це, в свою чергу, знижує експлуатаційні характеристики асфальтобетону.

Опубліковано
2024-01-18