ПІДВИЩЕННЯ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ ДЕТАЛЕЙ З МАГНІТО-М’ЯКИХ СПЛАВІВ ШЛЯХОМ КОМПЛЕКСНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПАРОПЛАЗМЕНОЇ ОБРОБКИ

  • Абрамов С.О.
  • Гришин В.С.
  • Довганюк Г.М.
Ключові слова: Ключові слова: активація поверхні, покриття, сплави, технологічний процес, пароплазмова обробка, хромування, полірування.

Анотація

Підвищення експлуатаційних характеристик деталей електроклапанів, рушійних установок орбітальних супутників, а отже, їх життєвого циклу, можливо добитися застосуванням різних технологій їх поверхневої обробки, таких як нанесення спеціальних покриттів, модифікація робочих поверхонь деталей, а також підбором методів обробки для зменшення залишкових напруг. Специфіка оброблюваних деталей (корозійна стійкість, магнітні властивості) потребує розробки спеціальних методів покриття. Була проведена підготовка вихідних даних для розробки технологій покриттів на основі аналізу літературних джерел та раніше проведених досліджень.

Експериментально проведена активація поверхні з магніто-м’якого сплаву під покриття хромом з наступним поліруванням На основі розробленого комплексного технологічного процесу, який засновано на сучасних методах підготовки та активації поверхонь під покриття, екологічно безпечних методах хромування, експериментально доведено ефективність одержання якості поверхонь магніто-м’яких сплавів. Та доказано, що процес пароплазмової обробки можливо використовувати, як при підготовці поверхні під покриття, так і безпосередньо для нанесення покриття.

 

 

Опубліковано
2022-01-21