ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ВАНТАЖНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

  • Ігор ХІТРОВ кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій і технічного сервісу, Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0003-2310-1472

Анотація

Електричні вантажні автомобілі – це транспортні засоби, які працюють на електричній енергії. Вони зазвичай оснащені електричними двигунами, що отримують енергію від акумуляторів або інших енергетичних джерел і мають схожу будову з класичними вантажівками.

Ці автомобілі найчастіше використовуються для перевезення вантажів на короткі та середні відстані в міських умовах або для інших комерційних цілей. Міжміські перевезення – найскладніший сегмент автомобільного транспорту.

Електричні транспортні засоби мають багато переваг, таких як менше забруднення довкілля через відсутність викидів вихлопних газів силової установки, менші енергетичні витрати порівняно з класичними автомобілями (двигуни внутрішнього згоряння), менші витрати на обслуговування та можливість використання різних джерел відновлюваної енергії для їх зарядки.

Однак, у них також є обмеження. Зокрема недостатня дальність поїздки на одному заряді, більша тривалість часу зарядки (заправки) та обмежена потужність для перевезення важких вантажів на великі відстані. Хоча технології постійно розвиваються, а інновації в батарейних технологіях та зарядних станціях можуть в подальшому вирішити деякі з цих обмежень.

Наразі не потрібно встановлювати повну заборону для виготовлення класичних комерційних вантажних транспортних засобів, а реалізовувати поступове скорочення шкідливих викидів всіма доступними шляхами. Крім того, встановлені проміжні цілі мають бути переглянуті, щоб оцінити, які ще технології можуть бути використані для виготовлення сучасного електричного вантажного транспортного засобу.

Метою цього дослідження є виявлення всіх ризиків та викликів пов’язаних з електромобільністю,  що в подальшому дозволить оцінити ефективність вантажних перевезень електричними транспортними засобами та побудувати стратегію розвитку перевізником.

Ключові слова: вантажний електричний транспортний засіб, конструкція транспортного засобу, вантажні перевезення, зарядна інфраструктура

Опубліковано
2024-05-20
Як цитувати
ХІТРОВ , І. (2024). ЗАСТОСУВАННЯ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ ДЛЯ ВАНТАЖНИХ ПЕРЕВЕЗЕНЬ. СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ ТА ТРАНСПОРТІ, 1(22), 330-336. https://doi.org/10.36910/automash.v1i22.1376