Оцінка ефективності функціонування перехрестя з круговим рухом

  • Ігор ХІТРОВ кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій і технічного сервісу, Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0003-2310-1472

Анотація

Автомобільні дороги забезпечують безперервний, безпечний та зручний рух транспортних засобів. Перехрестя з круговим рухом є популярним рішенням серед транспортних розв’язок. Їх кількість щорічно зростає, головним чином з міркувань безпечності його функціонування та високої якості обслуговування для всіх учасників дорожнього руху.

Наразі спостерігається глобальна автомобілізація населення, спостерігається постійне збільшення кількості транспортних засобів, і це характерно для кожного міста і містечка. Тому проектування перехресть з круговим рухом повинно враховувати всі тенденції розвитку транспортної інфраструктури та демографії населення, а також повинно здійснюватися постійний їх моніторинг.

Кожне перехрестя має власні визначальні характеристики, які можуть впливати на його безпечність та зручність проїзду, однак потребують ретельного підходу для конкретних дорожніх умов (найчастіше пошуку золотої середини між безпекою та пропускною здатністю). Їх  проектують різних розмірів для певних цілей та умов функціонування.

Детальний контроль всіх параметрів перехрестя з круговим рухом дозволить в повній мірі оцінити його експлуатаційні, безпекові та екологічні показники, визначити слабкі місця та своєчасно запровадити альтернативні варіанти підвищення ефективності.

У статті наведено узагальнені результати досліджень геометричного дизайну, інтенсивності, пропускної здатності та безпечності перехрестя з круговим рухом міста Дубно Рівненської області, яке введене в експлуатацію у 2019 році.

Метою цього дослідження є визначення ефективності функціонування та безпечності перехрестя з круговим рухом та збору необхідних даних для побудови математичної моделі з моделюванням дорожньої ситуації для різних варіантів проїзду такого перехрестя.

Ключові слова: перехрестя з круговим рухом, транспортний потік, інтенсивність, пропускна здатність, безпечність, геометрія.

Опубліковано
2023-11-28