РОЛЬ ТРАНСПОРТУ У ВИРОБНИЧИХ СИСТЕМАХ

  • Ігор ХІТРОВ кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій і технічного сервісу, Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0003-2310-1472
  • Микола ШВЕЦЬ кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри транспортних технологій і технічного сервісу, Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0003-1445-5199

Анотація

Еволюціонування виробничих систем, особливо за останні роки в умовах невизначеності, значною мірою сприяла зростанню транспортного попиту. Глобалізація торгівлі, необхідність доставки «точно у зазначений час», підвищення ефективності використання ресурсів, координація і розширення логістичної мережі постачань і збуту продукції, взаємодія видів транспорту, все це потребує швидкого переналаштовування, як окремих елементів так і системи в цілому за всіма галузями господарської діяльності і на транспорті зокрема.

Важливо, щоб система була чітко визначена, щоб її можна було легко зрозуміти і підтримувати. Виробничі системи є структурно складними і включають багато різних учасників та підсистем, особливе значення у взаємодії належить саме транспорту, у всіх сферах його прояву. Специфіка транспорту, як галузі господарства, полягає в тому, що він сам не виробляє продукцію, але бере учать у її створенні, забезпечує виробництво сировиною, матеріалами, обладнанням і перевозить готові вироби споживачу. Будь-яка система в своєму функціонуванні спирається на технологію.

Взаємозв’язок виробничих і транспортних систем передбачає інтеграцію різних виробничих і транспортних компонентів з метою оптимізації загальної ефективності процесу, яка може бути досягнута за допомогою різних методів, таких як використання спільних програмних комплексів, мереж взаємодії, розвитку спільної інфраструктури, поєднання різних систем, які є частиною виробничих і транспортних процесів.

Ефективний супровід в системі перевезень пасажирів та доставки вантажів, взаємодії видів транспорту і логістичного забезпечення досягається спрямованою дією систем управління і планування виробничих та транспортних процесів.

Метою цього дослідження є з’ясування поняття «система», розкриття взаємозв’язку виробничої системи з автомобільними перевезеннями, ролі систем управління і планування на транспорті.

Ключові слова: система, виробнича система, транспорт, взаємодія видів транспорту, управління, планування.

Опубліковано
2023-05-25