Основні кроки і методи для підвищення зносостійкості спряжених деталей з триботехнічними характеристиками

  • Вадим НАЗАРУК аспірант кафедри аграрної інженерії, Луцький національний технічний університет

Анотація

Підвищення зносостійкості обертових деталей є складним завданням, і вимагає комплексного підходу, що поєднує в собі матеріалознавство, інженерію та технології обробки. Зносостійкість є ключовою характеристикою для забезпечення тривалої та надійної роботи машин і устаткування. Вибір раціонального методу обробки обертових деталей грає важливу роль у досягненні цієї мети.

Для поліпшення зносостійкості спряжених деталей машин, вивчення взаємодії між поверхнями, які стикаються одна з одною в умовах тертя, зношування та змащення з використанням трибології є важливою задачею в інженерії та машинобудуванні Вона включає в себе аспекти, пов'язані зі складом матеріалів, рухом та навантаженнями, що допомагає розробляти раціональні рішення для підвищення зносостійкості обертових деталей. Вибір відповідних матеріалів для виготовлення деталей може враховувати їх стійкість до тертя та зношування, правильне змащення деталей та вибір відповідного мастила та системи змащення може покращити роботу обертових деталей.

Застосування спеціальних покриттів (з вуглецевих нанотрубок, кераміка) або обробок поверхонь може покращити зносостійкість. Застосування принципів трибології при проектуванні деталей може допомогти створити конструкцію, яка мінімізує навантаження та тертя на поверхні. Використання різних лабораторних тестів та моделей може допомогти вивчити взаємодію між поверхнями та прогнозувати роботу обертових деталей у реальних умовах.

Ключові слова: обертові деталі машин, зносостійкість, трибологія, покриття деталей, поверхні тертя, змащення деталей

Опубліковано
2023-11-28