Нове-добре забуте старе: технологія 137-річної давності може змінити ринок батарей

  • Валерій БУДНИЧЕНКО кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри технічної експлуатації автомобілів та автосервісу, Національний транспортний університет https://orcid.org/0000-0002-1235-3781
  • Станіслав ХАРЛАМОВ аспірант, Національний транспортний університет

Анотація

У статті розглядається стародавня технологія акумуляторів, яка може стати майбутнім накопичення енергії. У статті зазначається актуальність застосування даної технології завдяки простоті, якості та привабливій дешевизні компонентів АКБ.

Звертається увага на той факт, що літій-іонні акумулятори вже багато років лідирують практично у всіх галузях. У статті порушується проблема того, що процес видобутку літію є надзвичайно руйнівним для навколишнього середовища. Зазначається, що ціна на літій постійно зростає.

Пропонується розглянути стару забуту технологію, яка може прийти на зміну літій-іонним батареям.

Ціллю дослідження є визначення характеристик різних типів батарей, які можуть бути застосовані для живлення електричних тягових установок колісних транспортних засобів.

У статті на основі проведеного аналізу пропонується вибір тягової батареї для використання в електротранспорті.

Важливо, що в статті розглянуті переваги і недоліки застосовності літій-іонних і цинк-бромних акумуляторів. Розглянуто також результати досліджень щодо впливу різних чинників на застосування літій-іонних та цинк-бромних батарей. Встановлено, що цинк-бромні батареї можуть бути більш енергоємні, ніж свинцево-кислотні, але набагато менш енергоємні, ніж літієві. Акцентовано увагу на потенційну можливість конкуренції цинк-бромних батарей з літій-іонними щодо їх ефективності в обидва кінці.

Отже, бромно-цинкові акумулятори дійсно мають певні переваги, але в найближчому майбутньому літій-іонні тягові акумулятори залишаться основним джерелом енергії для колісної техніки.

Очевидно, що дослідження економічної ефективності та продуктивності технології накопичення енергії для транспортних засобів з електричною тягою ще потребують подальших досліджень.

Стаття рекомендована для фахівців з електротранспорту та спеціалізованого машинобудування, які займаються проблемами екологічної безпеки транспорту, зокрема електромобілів.

Ключові слова: транспортний засіб, літій-іонні батареї, енергетична ємність, акумуляторні модулі, цинк-бромні батареї.

Опубліковано
2023-11-28