Investigation of two-sided soft impacts

  • Казім'єрас РАГУЛЬСКІС член академій наук Литви, професор, габілітований доктор, Каунаський технологічний університет, Каунас, Литва
  • Арвідас ПАУЛЮКАС доктор, Університет Вітовта Магнуса, Академія, Каунаський район, Литва
  • Петрас ПАШКЕВІЧУС доктор, компанія «Вайвора», Каунас, Литва
  • Римас МАСКЕЛЮНАС професор, габілітований доктор, Вільнюський технічний університет імені Гедімінаса, Вільнюс, Литва
  • Лютаурас РАГУЛЬСКІС доктор, Університет Вітовта Магнуса, Каунас, Литва

Анотація

У різних технічних пристроях, що використовуються у робототехніці, транспортній та сільськогосподарській техніці, мають місце двосторонні удари. У цьому роботі досліджуються двосторонні м'які удари.

Детально описана модель досліджуваної коливальної системи з м'якими двосторонніми ударами. Динаміка досліджуваної системи при двосторонніх м'яких ударах відбувається за трьома типовими режимами руху: коливальна система не пов'язана з опорами, коливальна система пов'язана з першою опорою, коливальна система пов'язана з другою опорою.

Результати чисельних досліджень представлені як графічних залежностей.

Зміна переміщення коливальної системи, зміна швидкості коливальної системи, зміна переміщення лівої опори, зміна переміщення правої опори, зміна значення сили та зміна величини, що характеризує режим руху коливальної системи, досліджуються як функції часу.

Проведено дослідження режимів руху, що встановилися, при опорах різної жорсткості. У роботі представлені результати для кількох типових значень жорсткості опор. Отримані графічні зображення дозволяють зрозуміти поведінку досліджуваної коливальної системи при двосторонніх м'яких ударах на режимах руху при опорах різної жорсткості.

Отримані результати проведених досліджень застосовують при проектуванні трубопровідних роботів та інших технічних пристроїв.

Ключові слова: двосторонній удар, м'який удар, гармонійне збудження, нелінійна динаміка, ліва опора, права опора

Опубліковано
2023-05-24