ОГЛЯД МОЖЛИВОСТЕЙ СУЧАСНИХ ПОСТАЧАЛЬНИКІВ ТРАНСПОРТНО-ЛОГІСТИЧНИХ ПОСЛУГ В ІНТЕГРОВАНИХ ТРАНСПОРТНИХ СИСТЕМАХ

  • Станіслав СВІЧИНСЬКИЙ кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри транспортних систем і логістики, Харківський національний автомобільно-дорожній університет

Анотація

На даний час логістика набула широкого розповсюдження у багатьох сферах бізнесу. Компанії почали розуміти, що на ринку споживача одним із способів досягнення переваг є формування добре функціонуючого ланцюга постачать та якісне управління ним. Це створило попит на різного роду логістичні послуги, що привело до появи широкого кола логістичних посередників – постачальників транспортно-логістичних послуг, котрі забезпечують інтеграційні процеси у транспортних та сполучених з ними виробничих і складських системах. Кожен із таких постачальників має власний функціонал та забезпечує певний рівень сервісу, що дає компаніям-клієнтам гнучкість у виборі як рівня обслуговування, так і тарифів. За комплексом надаваних послуг логістичних посередників традиційно ділять на 1PL, 2PL, 3PL, 4PL та 5 PL, але наявність таких трендів, як цифровізація логістичних процесів, впровадження у них штучного інтелекту, Інтернету речей, розумних пристроїв спричинила появу таких концептуальних рівнів логістичних посередників, як 6PL, 7PL, 8PL, 9PL та 10PL, котрі поки не є реальністю, хоча приклади надання їх потенційно можливих послуг вже можна спостерігати на практиці. Окрім цього, існує модифікація класифікації PL-посередників, котра враховує види транспорту, задіяного у перевезеннях, поряд із хронологічним місцем логістичних процесів.

Така розвиненість ринку логістичних послуг подекуди призводить до труднощів у виборі логістичного посередника. На цей вибір впливає багато взаємопов’язаних факторів, серед яких обізнаність та чітке розуміння функціоналу посередника. В даній роботі представлений аналіз можливостей сучасних постачальників транспортно-логістичних послуг та їх класифікація. Результати даного аналізу полегшать компаніям-клієнтам ідентифікувати тип постачальника та зробити обґрунтований вибір залежно від своїх потреб.

Ключові слова: логістика, логістичні послуги, транспортне обслуговування, PL-провайдери, інтеграція транспортних систем

Опубліковано
2023-05-25