ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ РЕЖИМІВ РІЗАННЯ НА ТЕМПЕРАТУРНЕ РОЗШИРЕННЯ СВЕРДЛА ТА ТОЧНІСТЬ ОТВОРІВ СВЕРДЛІННІ ПАКЕТІВ «ВУГЛЕПЛАСТИК/ ТИТАНОВИЙ СПЛАВ»

  • В.О. Колесник
  • А.В. Божко
  • А.О. Нешта
  • Д.Г. Малимоненко
Ключові слова: пакети вуглепластик/титановий сплав, метод штучної термопари, температура свердління, температурне розширення, метод скінчених елементів, пристрій WICUTEM

Анотація

У цій роботі представлені та проаналізовані  результати експериментального дослідження по вивченню впливу технологічних параметрів (режимів різання) на геометричну точність отворів та температурне розширення свердла в процесі свердління. Планування експерименту здійснювалось за методикою Тагучі за варіювання швидкості різання, подачі та часу відтермінування на трьох рівнях. Контрольованими параметрами була точність отворів, що вимірювалась за координатним методом на координатно-вимірювальній машині. Крім того у процесі свердління контролювався температура свердління за допомогою бездротового пристрою WICUTEM, що поєднав метод штучної термопари та технологію Bluetooth. Перевірка гіпотези про вплив температурного розширення свердла та точність отворів в залежності від технологічних параметрів здійснювалась за допомогою методу скінчених елементів.

Опубліковано
2022-08-13
Розділ
Статті