РОЗВ'ЯЗОК КОНТАКТНОЇ ЗАДАЧІ ПРО ПЕРЕДАЧУ ЗОСЕРЕДЖЕНОГО НАВАНТАЖЕННЯ

  • Ю.Ю. Жигуц ДВНЗ «Ужгородський національний університет»
  • В.Д. Рудь Луцький національний технічний університет
  • В.Ф. Лазар Мукачівський державний університет
Ключові слова: лінеаризована теорія пружності, початкові (залишкові) напруження, контактні задачі, інтегральне перетворення Фур’є

Анотація

В роботі розглянуто розв’язок плоскої контактної задачі на основі лінеаризованої теорії пружності про передачу навантаження за допомогою нескінченного неоднорідного стрингера до двох защемлених одною гранню пружних смуг при наявності початкових (або залишкових) напружень. Авторами виконано дослідження у загальному вигляді для дуже великих початкових деформацій і розглянуто деякі варіанти теорії малих початкових деформацій при умові довільної структури пружного потенціалу. З використанням інтегрального перетворення Фур’є вдалося одержати розв’язок основних інтегро-диференційні рівнянь і представити його у вигляді квазірегулярних нескінченних систем. Крім цього досліджено вплив існуючих початкових (залишкових) напружень для пружних смуг на закон розподілу дійсних контактних напружень за лінією з нескінченним неоднорідним стрингером.
Наявні початкові напруження у таких системах смуг призводять до якісної зміни закону розподілу контактних напружень, а саме при стискуванні контактні напруження суттєво зменшуються (а для розтягування – збільшуються), таким чином переміщення при стискування суттєво зростають, а при розтягуванні – зменшуються. Кількісний характер впливу початкових напружень у високоеластичних матеріалах при порівнянні з жорсткішими матеріалами має аналогічний характер, що і якісний.

Опубліковано
2024-07-01
Розділ
Статті