ВИЗНАЧЕННЯ КОНСТРУКТИВНО СИЛОВИХ ПАРАМЕТРІВ ТРАНСПОРТЕРА-СЕПАРАТОРА КОРЕНЕПЛОДІВ З ХВИЛЕПОДІБНИМ УТРИМУВАЧЕМ

  • Фльонц І.В.
  • Юрчишин Н.І.

Анотація

 Проектування нових коренезбиральних комбайнів, а також їх систем доочищення конеплодів повинне спрямовуватись на інтенсифікацію очищення від вороху з одної сторони і зменшення пошкоджень самих коренеплодів. Дотримання цих вимог дозволить зменшити вивезення з поля верхнього родючого шару ґрунту на цукрові заводи і покращення якості самих коренеплодів шляхом зменшення їх пошкоджень, а разом і тим підвищення тривалості зберігання.

Запропонована конструкція є вдосконаленням попереднього варіанта транспортера-сепаратора для коренеплодів (патент № 31875) [5] недоліком якого на нашу думку є те, що транспортер виконує дві функції: транспортування і доочищення коренеплододів, а вдосконалені запропоновані конструкції він виконує лише доочищення. Адже коренеплоди знаходяться у комірках хвилеподібного утримувача і перекидаються з одної в іншу за допомогою різкого вивільнення підпружинених скребків транспортера. В наслідок чого зменшується зусилля на привідному валі транспортера на пасивне переміщення коренеплодів у гору.

У статті приведено вдосконалену конструкцію транспортера-сепаратора коренеплодів з хвилеподібним утримувачем коренеплодів. Представлене теоретичне обґрунтування його раціональних конструктивно-силових параметрів.

Опубліковано
2022-09-30
Номер
Розділ
Стаття