ВИБІР ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ПІДГОТОВКИ КРОХМАЛЕВМІСНОГО ЗАМІСУ АВТОМАТИЧНОГО КЕРУВАННЯ ПРОЦЕСОМ

  • Пальчевський Б. О.
  • Маркіна Л. М.
  • Сацик В. О.
Ключові слова: в’язкість, система автоматичного керування, МФО, приготування замісу, клейстеризація.

Анотація

В статі проводиться аналіз механо-ферментативної обробки (МФО) при виробництві спирту. Визначення показника якості підготовки крохмалевмісного замісу  – в’язкості, який на сьогоднішній день мало вивчений. Зазвичай основними показниками замісу є концентрація сухої речовини в замісі та ступінь утворення крохмалю в замісі, які не контролюються, а визначаються приблизно за тривалістю теплової обробки при заданій температурі. Це обумовлює складності, які виникають тоді, коли на попередній стадії виробництва не отримано передбачені регламентом технологічні показники. Ситуація може бути покращена, якщо визначати ступінь крохмалистості замісу перед його подачею на наступну стадію обробки, це дозволить не лише покращити якість керування, але і вплине на кількісні показники кінцевої продукції, дозволить краще і швидше налаштувати систему автоматичного регулювання, а також забезпечить економію енергоресурсів.

Опубліковано
2024-12-29