Аналіз факторів вибору перевізника медичного обладнання (СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ ТА ТРАНСПОРТІ, 2022)
Однією з основних задач транспорту є своєчасне та якісне задоволення потреб споживача у перевезеннях.  Транспортування різних вантажів вимагає індивідуального підходу до вибору виду перевезень.  В статті було досліджено вимоги, які висувають споживачі до перевезень різноманітних вантажів. Окремо розглянуто вимоги закладів, які є замовниками таких перевезень,  до транспортування високотехнологічної медичної техніки, які висуваються до компаній, що беруть на себе відповідальність за доставку таких вантажів. Проведено класифікацію медичного обладнання. Більшість апаратів мають тендітні елементи конструкцій, легко виходять з ладу. Тряска, пил, підвищена вологість, зміна температур, конденсація та інші природні чинники можуть привести до поломки окремих деталей або ж конструкції в цілому. Тому постає питання вибору оптимального виду транспорту для транспортування такого обладнання. В статті розглянуто основні фактори, які визначають спосіб транспортування.  Також визначено критерії, які ставляться замовниками перевезень медичної техніки до перевізника. Серед основних критеріїв виділяють збереженість обладнання, своєчасність доставки, можливість установки медичного обладнання на місці, інформативність на кожному етапі доставки тощо.  В роботі наведено алгоритм вибору перевізника на прикладі трьох умовних перевізників. Для цього було обрано метод експертних оцінок. За допомогою даного методу було проведено оцінювання потенційних перевізників за критеріями, які визначають якість перевезень та доставки обладнання. Визначено критерії, які є найбільш вагомими при перевезенні медичної техніки, а саме, збереженість обладнання, можливість точного встановлення його на місцях, час доставки, витрати на перевезення.Ключові слова: автомобільний транспорт, перевезення медичного обладнання, якість доставки, вибір перевізника, критерії вибору, метод експертних оцінок.