Визначення переваг гравітаційного змішувача сипких та гранульованих матеріалів

  • Ігор ДУДАРЄВ професор кафедри технологій і обладнання переробних виробництв, Луцький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-2016-5342
  • Юрій ГУНЬКО доцент кафедри технологій і обладнання переробних виробництв, Луцький національний технічний університет https://orcid.org/0000-0002-1441-9625

Анотація

У харчовій промисловості для змішування сипких та гранульованих матеріалів використовуються в основному барабанні змішувачі періодичної та неперервної дії різних конструкцій. Барабанні змішувачі мають низьку продуктивність, оскільки вони, як правило, періодичної дії, та значні енерговитрати на процес змішування, оскільки енергія затрачається не лише на дозування, завантаження і вивантаження компонентів і суміші, але й безпосередньо на процес змішування, що передбачає обертання барабана та/або робочих органів і поверхонь. Гравітаційні змішувачі мають низку переваг у порівнянні з барабанними. Як правило, безпосередньо процес змішування у них відбувається без енерговитрат, що суттєво знижує питомі витрати енергії на змішування. Результати здійсненого порівняльного розрахунку продуктивності барабанного змішувача і гравітаційного змішувача запропонованої конструкції, а також питомої витрати енергії на процес змішування у цих змішувачах вказують на переваги гравітаційного змішувача, що має вищу продуктивність та нижчу питому витрату енергії. Аналіз можливих траєкторій руху частинок сипких та гранульованих матеріалів у секції змішувача дозволяє зробити висновок, що можливий їх контакт із корпусом секції, який не впливає негативно безпосередньо на перебіг процесу змішування, але може спричинити пошкодження компонентів. Теоретичне дослідження дозволило отримати умову для обґрунтування конструктивних параметрів секції змішувача із урахуванням фізико-механічних властивостей компонентів, за яких частинки компонентів не будуть контактувати з корпусом секції гравітаційного змішувача, і, відповідно не будуть пошкоджуватися.
Ключові слова: процес змішування, змішувач, сипкі та гранульовані компоненти, продуктивність змішувача, енерговитрата змішувача.

Опубліковано
2019-12-04