ВПЛИВ ЗОВНІШНЬОГО ШУМУ ЛЕГКОВОГО АВТОМОБІЛЯ НА ДОВКІЛЛЯ

  • Олег МИРОНЮК доцент кафедри «Автомобілів і тракторів», Львівський національний аграрний університет
  • Віктор ШЕВЧУК доцент, завідувач кафедри «Автомобілів і тракторів», Львівський національний аграрний університет
  • Віталій ГРАБОВЕЦЬ доцент кафедри «Автомобілів і транспортних технологій», Луцький національний технічний університет

Анотація

Розглянуто питання впливу транспортного шуму на довкілля. Проведено порівняння шумового поля легкових автомобілів марки Renault. Запропоновано раціональне шумове поле та показник спрямованості легкового автомобіля, що підвищує безпеку учасників дорожнього руху.
Встановлено шумове поле автомобіля Renault Symbol і запропоноване раціональне шумове поле, для формування якого необхідне: дотримання допустимого рівня шуму на відстані 7,5 м від поздовжньої осі автомобіля; забезпечення підвищеної спрямованості шуму вздовж напряму руху, як чинник додаткового інформування пішоходів і водіїв про наближення автомобіля для забезпечення їх безпеки; забезпечення різного показника спрямованості з правої чи лівої сторони автомобіля залежно від організації дорожнього руху (правосторонній чи лівосторонній рух).
На підставі аналізу отриманого шумового поля можна стверджувати, що на розподіл рівня шуму навколо автомобіля Renault Symbol найбільший вплив має двигун. Рівень шуму від випуску відпрацьованих газів на шумове поле має менший вплив, ніж шум власне двигуна.
Таким чином, понизити загальний рівень шуму автомобіля, без зниження рівня його джерела, можна завдяки перерозподілу енергії шуму справа наліво і в напрямку руху (назад і вперед).
Ключові слова: шумове поле, автомобіль, рівень шуму, безпека учасників дорожнього руху, показник спрямованості.

 

Опубліковано
2019-11-26