ДОЦІЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ПНЕВМАТИЧНИХ І БЕЗПОВІТРЯНИХ ШИН

  • Віталій ЧЕРНЕГА аспірант, аспірант кафедри автомобілів та транспортного менеджменту, Вінницький національний технічний університет

Анотація

У наш час важливим питанням  є накопичення відпрацьованих шин, пов’язаною з їх зберіганням та утилізацією - це стає глобальною екологічною проблемою. Створення масштабної переробної промисловості з переробки автомобільних шин є найважливішою економічною задачею, вирішення якої призведе до розвитку економічної системи переробки, тобто поліпшення екологічної ситуації. Кількість малих та середніх підприємств, створення нових робочих місць та збереження природних енергетичних ресурсів України.

У даній роботу наведено причини необхідності переробки та утилізації пневматичних шин, їх склад та характеристики, також розглянуті приклади регулювання питань утилізації у різних країнах, розрахунок доходу від переробки однієї тонни шин, представлені методи відновлення шин та економічний ефект від використання відновлених шин, і навіть їх споживання у деяких країнах. Описано способи переробки зношених шин, наведено приклад напівавтоматичної лінії переробки пневматичних шин, а також напрями вторинного використання гумової крихти та шин, що вийшли з використання. Розглянуто конструкційні особливості непневматичних (безповітряних) шин та способи їх переробки та утилізації. Метою статті є порівняння утилізації та способів вторинного використання пневматичних та непневматичні шини.

Ключові слова: пневматичні шини, непневматичні (безповітряні) шини, утилізація шин, переробка шин, , склад шин, податкові та утилізаційні збори використаних автомобільних покришок, відновлення шин, переробка шин.

Опубліковано
2024-05-20
Як цитувати
ЧЕРНЕГА , В. (2024). ДОЦІЛЬНЕ ВИКОРИСТАННЯ ПНЕВМАТИЧНИХ І БЕЗПОВІТРЯНИХ ШИН. СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ В МАШИНОБУДУВАННІ ТА ТРАНСПОРТІ, 1(22), 349-356. https://doi.org/10.36910/automash.v1i22.1378