До проблеми визначення залишкової міцності балок, пошкоджених тріщинами - Шваб’юк , В.І.; Ротко , С.В.; Шваб’юк , В.В.; Ужегова , О.А.; Кислюк , Д.Я. (Сучасні технології та методи розрахунків у будівництві, 2019)
У роботі розроблена методологія визначення залишкової міцності композитних балок, пошкоджених крайовою тріщиною в області дії розтягувальних напружень. Для проведення таких розрахунків використовується некласична модель згину композитних балок, котра враховує вплив деформацій поперечного зсуву та обтиснення. Для композитної балки, навантаженої розподіленим навантаженням і пошкодженої невеликою крайовою тріщиною у нижній поверхні балки, де діють розтягувальні напруження, одержані формули для граничних навантажень. Наведено приклад числових результатів для різних товщин і матеріалів. Зроблено аналіз отриманих результатів.