Моніторинг розвитку міського середовища з використанням принципів міського дизайну - Чепурна , С.М.; Жидкова , Т.В.; Чепурна , М.Є. (Сучасні технології та методи розрахунків у будівництві, 2019)
Місто – це багатофункціональна територія, де крім загострення екологічних проблем спостерігаються проблеми і естетичного характеру, які обумовлені впливом процесів урбанізації на комфортність міського середовища. На сьогоднішній день в Україні головним інструментом щодо використання громадського простору міст є зонування території, яке не вирішує головної проблеми – збереження історичної ідентичності міста. В статті висвітлені можливості покращення естетичного вигляду міського середовища, які ґрунтуються на принципах «міського дизайну». Доводиться, що «міський дизайн» базується на принципах Нового Урбанізму.