Дослідження змін високотемпературних характеристик асфальтобетону під дією ультрафіолетового випромінювання

  • Сердюк В.Р., д.т.н., проф. Вінницький національний технічний університет, Вінниця
  • Коц І.В., к.т.н., проф. Вінницький національний технічний університет, Вінниця
Ключові слова: асфальтобетон, високотемпературні характеристики, ультрафіолетове випромінювання, динамічна стійкість, зміна температури.

Анотація

З постійним розвитком транспортної інфраструктури та збільшенням попиту на перевезення, асфальтобетон отримав широке застосування як основний дорожній матеріал. Його експлуатаційні характеристики в умовах високих температур мають значний вплив на довговічність і безпеку доріг. У багатьох регіонах спекотна погода та інтенсивне ультрафіолетове випромінювання є поширеними кліматичними характеристиками, які впливають на довговічність асфальтобетону. В умовах високих температур асфальтобетонне покриття схильне до появи тріщин, деформацій та руйнування, що безпосередньо впливає на довговічність дорожнього покриття та безпеку дорожнього руху.

З метою вивчення впливу ультрафіолетового випромінювання на високотемпературні властивості асфальтобетону, за допомогою проведення високотемпературного випробування на утворення колії, було встановлено залежності між кількістю циклів ультрафіолетового витримування, температурою витримування та інтенсивністю ультрафіолетового випромінювання на глибину колії та динамічну стійкість за допомогою проведення високотемпературного випробування на утворення колії.

Результати випробувань показують, що за умови постійної інтенсивності УФ-випромінювання і температури випробувань, при збільшенні кількості циклів ультрафіолетового випромінювання глибина колії на поверхні зразка асфальтобетону збільшується зі збільшенням кількості циклів ультрафіолетового випромінювання, натомість динамічна стійкість - зменшується. Результати експериментів підтверджують, що при поступовому збільшенні інтенсивності УФ-випромінювання його вплив на глибину колії на поверхні асфальтобетонного зразка  поступово зменшується Для асфальтобетону кількість циклів УФ-витримування має більш виражений вплив на динамічну стійкість і глибину колії порівняно із зміною температури при випробуванні та інтенсивністю УФ-випромінювання.

Опубліковано
2024-01-18