Зниження агресивного впливу протиожеледних матеріалів на асфальтобетонне покриття при зимовому утриманні автомобільних доріг

  • Фоменко О.О., асис. Харківський національний автомобільно-дорожній університет
  • Сєдов А.В., к.т.н., доц. Харківський національний автомобільно-дорожній університет
Ключові слова: хлористі протиожеледні матеріали, боротьба із зимовою слизькістю, асфальтобетонне покриття, довговічність.

Анотація

Проаналізовані причини зниження терміну служби дорожніх покриттів, що пов'язані з недостатньою корозійної стійкістю застосовуваних асфальтобетонів. Стійкість асфальтобетонного покриття по відношенню до дії агресивних середовищ визначається властивостями в’яжучого, ступенем насичення і набрякання асфальтобетону, коефіцієнтом дифузії, стійкістю до агресивного середовища мінерального матеріалу. Одночасно дія динамічних навантажень сприяє ще інтенсивнішому проникненню агресивних середовищ всередину структури матеріалу. Зроблений висновок, що для підвищення довговічності асфальтобетонного покриття, крім додавання інгібіторів корозії в склад протиожеледних матеріалів, потрібно наносити на поверхню покриття просочувальний матеріал, який буде запечатувати мікротріщини в товщі асфальтобетонного покриття.

Опубліковано
2023-07-23